Este o adevărată provocare să trezești interesul populației locale și să o implici în inițiative. Oamenii vor să știe dacă acțiunile planificate le pot rezolva cele mai presante nevoi, iar participarea la proiecte poate uneori să nu facă parte din problemele lor zilnice. Abordarea nevoilor de bază, precum condiții de locuit adecvate, acces la asistență medicală, educație și ocuparea forței de muncă, pot fi de interes pentru parte din membrii comunitatii.

Mulți membri ai comunității locale nu au fost întrebați niciodată de ce anume au nevoie și mulți s-au obișnuit să fie beneficiari pasivi ai proiectelor sau programelor de incluziune socială, fiind destinatari și beneficiari ai unor inițiative concepute și implementate de persoane  din afara comunității. Din punctul de vedere al membrilor comunitatii , participarea înseamnă să fie prezenți la o întâlnire, la un curs de formare, la un atelier sau angajarea temporară.

Din cauza experienței limitate în materie de forme mai consistente de participare, a educatiei precare , a convingerilor de viata, este necesar să se sprijine și să se consolideze capacitatea membrilor comunității de a-și revendica dreptul de a se implica activ în proiecte care îi privesc și de a se simți împuterniciți să-și exprime nevoile.

În cadrul proiectului „EDU- EMPOWER- Împuternicire prin educație”, conform activității A3- Dezvoltare de grupuri de lucru în comunitate, vor fi dezvoltate și vor funcționa cel putin 5 grupuri de cate 20 de tineri si adulti romi, care se vor intalni cel putin de 2 ori fata in fata pe durata proiectului.

In cadrul acestor grupuri, tinerii și adulții vor fi indemnati sa isi verbalizeze problemele si sa gaseasca solutii simple si usor de pus in practica, cu sprijinul expertilor. De asemenea, experții proiectului, implicați in aceasta activitate, vor pregăti materiale informative și educative care să raspundă întrebarilor si nevoilor tinerilor si adultilor participanți la grupurile de lucru.

Ne propunem  nu  doar organizarea unor sesiuni informative ci ca prin educatia non- formala sa construim o abilitate de identificare si actionare asupra nevoilor reale la nivel individual a membrilor acestei comunitati.

Întâlnirile grupurilor de lucru – A3. Dezvoltare de grupuri de lucru în comunitate

25 octombrie 2022 – A avut loc evenimentul ,, Părerea ta contează”. La acest eveniment au fost invitate mamele copiilor din grupul țintă /proiect