În cadrul proiectului „Edu-Empower – Împuternicire prin educație” , conform activității A5. Implementarea si monitorizarea proiectului pilot, s-au dezvoltat și funcționează patru ateliere complementare, de educație non formală, care se adresează copiilor din grupul țintă.
- Atelier complementar de teatru – Gabriela Andrei, actor al Teatrului Luceafărul Iași
- Atelier complementar de pictură și ceramică – Cătălina Secu, pictor
- Atelier de matematică distractivă – Tudorița Scorțanu, profesor
- Atelier de dezvoltare personală – Ana-Maria Ciobanu, psiholog și psihoterapeut
Atelierele complementare și-au demarat activitatea in data de 22 septembrie 2022 si sunt un prilej de bucurie si încântare pentru copii
Galerii foto
- Favorizează unicitatea și integritatea în dezvoltarea personalității elevilor, printr-o gamă largă de concepte exercitate asupra socializării, incluziunii.
- Funcția estetică a inteligenței elevilor este intensificată prin contactul cu lumea metaforei și a ficțiunii și oferă elevilor un stimulent pentru studiu și pregătire pentru piața muncii.
- Jocurile de teatru dezvoltă gândirea creativă deoarece permit elevilor să-și găsească propriile coduri de comunicare, să se exprime și să se simtă in largul lor în cadrul unui grup cu alți elevi. Aceasta va contribui la formarea unei personalitati sociale sănătoase a adultului in devenire.
- Prin conștientizarea gândurilor, a corpului, a vocii și a acțiunii și prin acceptarea acțiunii celorlalți din grup, elevii creează situații estetice care duc la reflecție, dialog și dezbateri constructive, prin urmare aceste situații ii ajută mai târziu să vadă situațiile din viață în mod obiectiv .
- Analiza atitudinilor și modalităților de rezolvare a conflictelor – din diferitele roluri jucate – încurajează setul de valori și principii care îi vor ajuta pe elevi în viața socială.
- Laboratoarele de teatru îi ajută pe elevi să își mărească puterea de a lua decizii pe baza unor perspective mai largi, facilitată de exercițiile de teatru, care îi fac, de asemenea, conștienți de consecințele deciziilor lor.
- Laboratoarele de teatru facilitează inserarea în societate a elevilor, deoarece munca in grup practicată acolo permite elevilor să experimenteze participarea și implicarea activa până când au rezultate, menținând efortul comun. Jocurile de teatru/jocurile de rol consolidează securitatea personală deoarece permit descoperirea abilităților proprii ale elevilor, interacțiunea și fiabilitatea colegilor
- Elevii dobândesc convingerea ca arta adauga valoare viitorului lor, dandu-le speranța și contribuind la o mai bună calitate și armonie în viața lor și în viața celorlalți. În concluzie, afirmăm că jocurile de teatru/jocurile de rol din cadrul laboratoarelor de teatru se dovedesc a fi un atu valoros în combaterea abandonului scolar și absenteismului în învățământul gimnazial. La acestea se adaugă dezvoltarea empatiei, incluziunii, interacțiunii – fără teama de a fi judecati de ceilalti elevi.
Studiile de specialitate susțin că implicațiile în activitățile nonformale/extrașcolare ajută subiecții la formarea unei atitudini pozitive față de învățare, aceștia au performanțe școlare mai ridicate, li se formează abilități practice diversificate, dar și strategii adecvate de rezolvare de probleme. Pe lângă toate acestea, activitățile extrașcolare acționează și asupra stimei de sine, iar sentimentul de împlinire este mult mai ridicat.
De aceea ne-am gandit sa oferim copiilor/tinerilor posibilitatea de a avea acces la un șir de servicii educaționale — ansamblu de activităţi, programe şi resurse, ce au drept scop dezvoltarea potenţialului cognitiv, afectiv şi acţional al copiilor şi elevilor, satisfacerea intereselor şi opţiunilor acestora pentru timpul liber.
O experiență artistică tutelată de școală presupune raportarea la trei poli: a vedea, a face, a interpreta acțiuni sau producții artistice.
De ce am alege o educaţie prin arte? Sunt mai multe motive. Artele contribuie la achiziționarea de către elevi a unor competențe superioare, competenţele formate prin arte contribuie la o reuşită a elevilor în viaţa socială şi piaţa muncii, artele îi ajută pe elevi să acceadă spre alte tipuri de discipline sau cunoștințe, metodele de evaluare pentru arte ajută la stimularea sau evaluarea unor competenţe care se pot forma prin alte discipline.
Si copiilor nostri le place si au zis ca mai vor , dupa prima intalnire!!!
- Îți dezvoltă gândirea logică. În toată dezordinea există o ordine. Totul are sens și mereu există o logică în tot ceea ce există. Marea majoritate a problemelor de matematică se bazează pe logică. Nu poți să aburești pe nimeni cu o rezolvare a ceva concret. Ori are logică ori nu are.
- Îți dezvoltă gândirea creativă.Există atât de multe metode de a rezolva o problemă. Și există șmai multe metode care par a rezolva o problemă, dar care, de fapt, nu conduc la niciun rezultat. În acest sens, trebuie încercate mai multe metode până funcționează una. Trebuie să fii creativ.
- Îți dezvoltă capacitatea de analiză și sinteză.Toate calculele și rezolvările acelea te vor ajuta să gândești schematic, să analizezi în amănunt o problemă și să extragi esențialul.
- Te ajută să te focusezi pe ceea ce este cu adevărat important.În matematică, înveți să fii capabil să îți dai seama ce date te vor ajuta, când și în ce context și să le valorifici la momentul potrivit. Toate celelalte pot aștepta până la momentul potrivit.
- Te învață să fii atent la detalii.Nu trebuie să îți scape niciun amănunt pentru că, mai devreme sau mai târziu, fiecare îți va folosi la rezolvare.
- Te canalizează spre găsirea unei soluții.În matematică, fiecare problemă are cel puțin o soluție. Cam așa e și în viață. Chiar dacă la prima vedere, problema pare fără rezolvare, prin încercări vei constata că vei ajunge la un rezultat.
- Îți antrenează memoria.Dacă nu îți folosești neuronii, îi pierzi. Ar fi păcat să nu faci ceva în acest sens. Înaintând în vârstă, pot apărea și pierderile de memorie sau diverse boli. Se pot preveni cu puțin antrenament. Stimulează-ți creierul de câte ori ai ocazia!
Modul în care gândim sau acționăm ne definește. Dacă crezi că nu te va ajuta matematica în carieră, mai gândește-te o dată! Și încă o dată…Probleme există, de tot felul…și sunt multe. Felul în care alegi să le rezolvi, timpul de reacție, durata de gândire, vizualizarea căilor posibile de rezolvare, dar și alegerea unei soluții avantajoase dintr-o multitudine, toate sunt influențate de experiența pe care ai acumulat-o până la momentul respectiv.
Îti place sau nu, matematica îți antrenează memoria și te pregătește pentru situațiile dificile cu care te vei confrunta în viață. Nu vei avea de rezolvat integrale sau ecuații logaritmice, dar va trebui să gândești și să cauți soluții la problemele respective.
Ce vom face in cadrul atelierului de matematică distractivă?
– Vom rezolva probleme practice si aplicate vieții noastre de zi cu zi prin jocuri, având în vedere că matematica are aplicaţii concrete în toate aspectele vieţii economice şi sociale;
– Ne vom antrena gandirea logica ( prin intelegerea clara, dar creativa a unor notiuni deja cunoscute);
-Vom face cunoștință cu noi tehnici și metode de calcul și de soluționare a problemelor matematice.
Asteptam copii iubitori de probleme matematice, creativi si curiosi sa iși dezvolte modul de calcul si de gandire, dar și pe cei ce doresc să își înlăture teama de matematică.
– Învățăm prin intermediul jocurilor despre: emoții, autocontrol, voință, răbdare, atenție.
– Cultivăm creativitatea și imaginația.
– Descoperim resursele interioare menite să crească încrederea în sine.
– Dezvoltăm empatia, comunicarea verbală și nonverbală.
Un program de dezvoltare personală, coordonat şi implementat de către psiholog, va ajuta copilul, adolescentul să achiziţioneze abilităţile necesare succesului în plan personal şi şcolar, scopul lor fiind acela de a dezvolta cele cinci arii ale inteligenţei emoţionale:
- Increderea în sine
- Perseverenţa
- Organizarea
- Inţelegerea
- Rezistenţa emoţională
Este important ca părinţii să fie partenerii psihologului într-un astfel de program, deoarece, acasă, ei sunt cei care vor valoriza abilităţile dobândite . Astfel, în educaţia copilului și a adolescentului trebuie să accentuăm importanţa dezvoltării şi consolidării în permanenţă a abilităţilor sociale şi emoţionale, astfel încât capacitatea cognitivă și emoțională a acestuia să funcţioneze la cote maxime .